top of page

Multiple sclerose

Vandaag wil ik het hebben de ziekte multiple sclerose, ook wel MS genoemd. Het is een ziekte waarbij het geleidelijk achteruit gaat en uiteindelijk wel in een verpleegtehuis komen. Ik zelf zie de ziekte niet vaak voorbij komen waar ik werk, wel in het verpleegtehuis waar ik hiervoor heb gewerkt.

Wat is MS

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Kenmerk van auto-immuunziekten is dat het het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan. MS komt meestal voor bij volwassenen tussen het 20ste en 40ste levensjaar, in ieder geval tussen 10 en 50 jaar oud. In gebieden met een koud klimaat behoort multiple sclerose tot de meest voorkomende chronische zenuwziekten. In Nederland zijn er ongeveer 17.000 mensen met de ziekte (1 op de 1000). De oorzaken van MS zijn onbekend. De ziekte MS is vooralsnog niet te genezen.

Wat voor vormen zijn er

Relapsing-remitting MS

Bij deze vorm van MS zijn er periodes met terugvallen en herstelperioden, waarbij nieuwe symptomen verschijnen en bestaande symptomen kunnen verergeren. De klachten tijdens de aanvallen worden veroorzaakt door aantasting van beschermlaag van de zenuwuitlopers door het afweersysteem en duren een aantal dagen tot weken. Daarna volgt een periode van herstel, waarbij de beschadigde myeline (beschermend eiwit rondom de zenuwen) zich herstelt. Tijdens de herstelperiode hebben mensen weinig of geen klachten.

Secundair-progressieve MS

Relapsing-remitting MS kan bij de meeste mensen na verloop van tijd overgaan in Secundair-progressieve MS. Deze vorm van MS wordt bepaald door toenemende ontstekingsaanvallen, waarbij geen volledig herstel plaats vindt. De klachten en symptomen kunnen blijven aanhouden, maar er kunnen ook nieuwe klachten bijkomen. Het is niet te voorspelen of Relapsing-remitting MS overgaat in Secundair-progressieve vorm van MS en hoe lang het duurt.

Primair-progressieve vorm van MS

Primair-progressieve vorm van MS is een ernstige vorm van MS. Deze vorm wordt bepaald door een toename van de symptomen in de loop van de tijd en er is geen sprake van perioden van terugvallen of herstel. Door toenemende klachten kunnen patiƫnten met deze vorm van MS steeds meer beperkingen ervaren. Er bestaat nog geen behandeling voor deze vorm.

Progressief relapsing

Bij minder dan 5% van de MS-patiƫnten nemen de klachten in de loop van de tijd toe, in combinatie met acute aanvallen. Lees ook de brochure multiple sclerose van het Nationaal MS Fonds.

Milde MS

Bij deze vorm van MS is er sprake van milde ontstekingsaanvallen en klachten. Er kan een lange periode van een aantal jaren tussen de aanvallen zitten. Deze vorm van MS kan overgaan in Relapsing-remitting MS of Secundair-progressieve vorm van MS.

Verschijnselen bij MS

Er zijn verschillende symptomen bij MS. In de eerste fase van multiple sclerose kun je de volgende klachten krijgen:

  • Oogproblemen

  • Gevoelsproblemen in armen en benen, zoals prikkelingen, tintelingen, doof gevoel.

  • Blaasproblemen.

  • Seksuele problemen

  • Vermoeidheid.

  • Branderig gevoel in armen en benen, pijn laag in de rug.

  • Spierzwakte en spierstijfheid.

  • Depressie, als reactie op de lichamelijke achteruitgang of de onzekere vooruitzichten.

  • Sommige klachten van MS treden op in korte aanvallen van enkele seconden tot een paar dagen, bijvoorbeeld:

  • Aangezichtspijn.

  • Spierkrampen.

  • Dwanghuilen of dwanglachen.

  • Duizeligheid.

  • Dubbelzien.

  • Spraakstoornissen.

  • Vallen.

  • Tintelingen en jeuk.

Na de eerste fase treedt meestal herstel op. In de tweede fase van MS kunnen dezelfde symptomen optreden als in de eerste fase. De prognose van multiple sclerose varieert van patiƫnt tot patiƫnt. Vaak ervaar je een periode van verbetering en achteruitgang, soms jaren achtereen. De mate van herstel neemt na elke aanval af.

Het is gunstig als je zo min mogelijk aanvallen krijgt. De klachten en verschijnselen worden geleidelijk heviger. De spierkracht in je benen kan blijvend verminderen, waardoor je minder mobiel wordt. Ook kun je in deze fase problemen krijgen met je stoelgang en blaas. Daarnaast kun je minder goed ademen waardoor er een verhoogde kans op longontsteking is.

De diagnose

Om de diagnose met meer zekerheid te kunnen stellen zijn verschillende specialistische onderzoeken mogelijk. Het gaat dan met name om:

  • Een ruggenmergpunctie: via een injectie tussen de lendenwervels in de rug wordt wat ruggenmergvocht afgenomen. Dit wordt onderzocht op bepaalde afweerstoffen die bij MS vaak aanwezig zijn.

  • MRI-scan: MRI staat voor magnetic resonance imaging; dit onderzoek lijkt op een CT-scan maar werkt met magnetische velden in plaats van rƶntgenstraling. Met dit onderzoek kan vrij nauwkeurig worden bekeken of er schade aan hersenen of ruggenmerg is.

De behandeling

De behandeling van MS bestaat uit verschillende onderdelen en wordt aangepast aan de ernst en het stadium van de ziekte. Er is dus geen standaard behandeling die voor iedereen geldt.

De behandelingsmogelijkheden kunnen als volgt worden ingedeeld:

  • Middelen die de duur van een relaps (schub) bekorten

  • Middelen die de ziekte afremmen

  • Middelen die de symptomen bestrijden (zie daarvoor subrubriek Klachten)

  • Multidisciplinaire behandeling

  • Alternatieve behandelingen

De reguliere medische wetenschap ziet MS in de eerste plaats als lichamelijke aandoening. De beschikbare behandeling bestaat vooral uit het voorschrijven van medicijnen. Deze medicijnen, voorgeschreven door de neuroloog, richten zich met name op het verminderen van de stoornis van het afweersysteem. De medicijnen zijn niet voor alle vormen van MS geschikt en zijn niet in staat MS te stoppen. Omdat MS op vele gebieden van het leven ingrijpt is meestal alleen een behandeling met medicijnen niet voldoende. Binnen de medische wetenschap begint meer oog te komen voor de mens achter de patiƫnt. Hoe kunnen mensen zo optimaal mogelijk leven met een chronische ziekte die op dit moment niet is te genezen? Afhankelijk van de problemen zullen daarom behalve de neuroloog ook andere deskundigen worden ingeschakeld. Neurologen werken in toenemende mate samen met MS-verpleegkundigen en medische specialisten. Steeds vaker richten zij speicaal daarvoor een MS-centrum op.

Celebs met ms

  • Jack Osbourn

Voor meer informatie

http://www.toekomstmetms.nl

http://www.ms-anders.nl/

www.hersenstichting.nl/

Filmpje over MS

Ik hoop dat jullie het interressant vonden en wat meer weten hierover, ik wel iedergeval!

Liefs,

Door Dieh.

Recent Posts
    Search By Tags
    Er zijn nog geen tags.
    bottom of page