top of page

Fibromyalgie

Op facebook had ik gevraagd wat voor ziektebeeld jullie graag wouden zien. Er werd gevraagd of ik een post wou maken over Fibromyalgie, tuurlijk wil ik dat. Ik moet eerlijk zijn dat ik dit ziektebeeld niet goed ken en er eigenlijk vrij weinig van gehoord heb. Maar dat maakt het een uitdaging om iets moois van te maken!

Wat is Fibromyalgie

Fibromyalgie is een langdurige aandoening met verschillende verschijnselen. Om onderscheid te maken met de ziekte artritis wordt het ook wel weke-delenreuma genoemd. De aandoening valt in de categorie gewrichtsaandoeningen, maar fibromyalgie is een combinatie van verschillende klachten. Het wordt vooral gekenmerkt door aanhoudende pijnklachten in het lichaam. Het gaat hierbij om de pezen, spieren en banden (bijv. enkelbanden). De pijn word vooral ervaren rond de gewrichten, omdat daar opgebouwde zuurresten neerslaan. Hier ontstaan dan ook de punten die pijnlijk zijn wanneer er druk op wordt uitgeoefend.

Wat zijn de oorzaken

De oorzaak voor fibromyalgie is volgens medische normen nog niet vastgesteld. Toch zijn er wel enkele oorzaken bekend, onder meer in de homeopathie.

Alle klachten van fibromyalgie zijn verzuringsklachten. Verzuring is dan ook een oorzaak die vaak wordt genoemd. Bij fibromyalgie is de omgeving in de weefsels te zuur. Stofwisselingsprocessen worden geremd, waardoor afvalstoffen zich ophopen, gewrichten verder beschadigd raken en herstelprocessen vertragen. Voor het goed verlopen van deze processen is een juiste zuurtegraad in het lichaam nodig. Een goede werking van de longen, nieren, lever, huid en spijsvertering en voldoende beschikbaarheid van mineralen zijn noodzakelijk om zure stofwisselingsproducten te op te slaan en te verwijderen.

Verschillende mogelijke oorzaken onder elkaar gezet:

  • Verzuring van het lichaam

  • Langdurige geestelijke stress of lichamelijke overbelasting

  • Een virale of bacteriële infectie

  • Een zware bevalling

  • Erfelijkheid. Fibromyalgie komt soms voor in dezelfde families.

De symptomen

Pijn; Een groot deel van de fibromyalgiepatiënten heeft last van pijn. De pijn lijkt vaak op het soort spierpijn dat je ook hebt alsje een griep te pakken heeft. Verder heb je bij fibromyalgie pijn wanneer erop bepaalde punten op het lichaam wordt gedrukt. Deze punten worden ook weltenderpoints genoemd. Er zijn achttien tenderpoints bekend. De tenderpoints zijn achttien punten in het lichaam dit zijn pijnpunten van fibromyalgie patiënten die je voelt door erop te drukken. Eigenlijk bestaan er meer tenderpoints dan de genoemde achttien. Er zijn echter afspraken gemaakt dat deze achttien punten standaard zijn voor de fibromyalgietest. Deze punten zijn namelijk de meest voorkomende tenderpoints voor mensen met fibromyalgie.

Langdurige vermoeidheid; Veel zorgvragers hebben last van langdurige vermoeidheid. Ze kunnen amper uit bed komen en zijn sneller moe bij activiteiten.

Spier stijfheid; De zorgvrager kan last van stijfheid als degene lang in dezelfde houding gezeten of gelegen hebt, bijvoorbeeld bij het opstaan ’s ochtends. De spieren zijn verzuurd en hebben tijd nodig om op gang te komen.

Slaapproblemen; Je kunt soms ‘s nachts wakker worden van de pijn of moeilijk in slaap komen. In dit geval gaat het dus om slaapproblemen die worden veroorzaakt door pijnlijke spieren.

Krachtverlies; Het kan voorkomen dat er minder spierkracht is en dat bepaalde lichaamsdelen moeilijk kunnen bewegen. Ondanks sporten kan er dan weinig spierkracht opgebouwd worden, omdat de spieren verzuurd zijn.

Overige klachten; Er zijn nog veel meer klachten die bij fibromyalgie voor kunnen komen, maar deze klachten komen minder tot weinig voor. Voorbeelden hier van zijn: darmklachten, concentratieproblemen, depressies, gevoelloosheid of tintelingen en chronische hoofdpijn. Veel van deze klachten worden vaak gelinkt aan verzuring van het lichaam.

De Diagnose

Omdat de klachten bij fibromyalgie vrij onduidelijk zijn en bij meerdere aandoeningen kunnen passen, is het lastig voor een arts om de diagnose fibromyalgie te stellen. Dat geldt des te meer omdat er geen test voorhanden is die uitsluitsel kan bieden. Er zijn sinds een paar jaar wel richtlijnen opgesteld waaraan een patiënt moet voldoen voordat fibromyalgie vastgesteld kan worden:

  • De pijn of stijfheid zit op meer dan drie plekken in het lichaam. De pijnlijke plekken moeten zowel links als rechts aanwezig zijn en de plekken moeten boven en onder de taille zitten.

  • De pijn duurt al langer dan drie maanden.

  • Er moeten minstens elf van de achttien tenderpoints aanwezig zijn.

De behandeling

De meest voorkomende klachten kunnen verminderd worden met een aantal behandelvormen die, al dan niet in combinatie met elkaar, ervoor kunnen zorgen dat de fibromyalgiepatiënt beter met de klachten om zal kunnen gaan. De behandeling kan bij iedereen weer anders zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen de enige manier om vast te stellen of deze enig effect heeft. Pijnstilling; Aangezien er geen eenduidige oorzaak bekend is bestaat er geen regulier medicijn waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Pijnstillers, zoals paracetamol, worden het meest voorgeschreven maar halen hooguit de scherpe kantjes van de pijn af. Ook anti-depressiva worden vaak voorgeschreven. Oefeningen om de lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen te vergroten; Zij zijn tevens belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te leren doseren. Deze oefeningen (aquagym, zwemmen, fietsen, wandelen) dienen echter steeds naar eigen vermogen te worden aangepast. Vandaar dat ze in het begin het best individueel worden uitgeoefend en bij voorkeur onder begeleiding van een deskundige. Ontspanningsoefeningen; yoga en meditatie kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren. Leefwijze; Bewust leven, op tijd gas terug nemen en haalbare eisen stellen, dragen in positieve zin bij aan het omgaan met fibromyalgie. Voeding; Een plaats in de behandeling moet ook worden ingenomen voor voeding. Wie bijvoorbeeld vermoeidheid te lijf wil gaan en meer energie wil opdoen, moet ook aandacht gaan besteden aan anders eten. Voedingssupplementen kunnen hier deel van uitmaken. Het kan heel verstandig zijn om je eetgewoonten met een dietiste te gaan be­spreken. Maar ook zonder het advies van een deskundige is het niet moeilijk om andere en betere eetgewoonten aan te gaan nemen.

Celebs met Fibromyalgie

  • Morgan Freeman

  • Paula Abdoel

  • Susan Flannery (bold and the beautiful)

Voor meer informatie:

http://www.reumafonds.nl/

http://www.fibromyalgie.nl/

http://www.optimalegezondheid.com/fibromyalgie/

Video over Fibromyalgie

Ik heb iedergeval weer een hoop geleerd en ik hoop jullie ook. Ik vond het hartstikke interessant en ik ga me er zeker nog meer in verdiepen. Als jullie zelf nog een ziektebeeld willen aandragen kan dat altijd, je kan dan een berichtje sturen via de mail, deze staat onder het kopje "about" en het kan ook altijd via een berichtje via facebook.

Liefs,

Door Dieh.

Recent Posts
    Search By Tags
    Er zijn nog geen tags.
    bottom of page